Obtilia Eugenio Manuel: Mexiko - DOMORODÁ OBRÁNCE LIDSKÝCH PRÁV V NEBEZPEČÍ

12.04.2010 20:04

Obtilia Eugenio Manuel, mexická obhájkyně lidských práv, která vede organizaci domorodého obyvatelstva, přijala 6. března 2010 dopis vyhrožuící smrtí. Její život je v nebezpečí.

 

6. března, Obtilia Eugenio Manuel, prezidentka lidové organizace Me'phaa (Organización del Pueblo Indígena Me’phaa (OPIM)),  obdržela dopis s výhrůžkou smrti v kancelářích OPIM v Ayutla de los Libres, stát Guerrero. Psaní uvádí:  "Obtilia, uklidni se, ty mrcho. Nemotej se kolem veřejných výstupů proti vládě. Vím, že se účastníš protestů všeho druhu. Zklidnit se. Když budeme chtít, tak tě dostaneme. Nevěř, že jsi ze železa, kulky tebou projdou. Nás ochraňují státní, federální i místní úřady. Nezahrávej si,  jsme blízko." ("Optilia [sic], Calmate hijo de su chingada madre ya no ande denunciando encontra del gobierno ya se que tu presenta a la denuncia deatodo el nivel calma:…. Cuando queremos te hacemo frijoladas no creas que tu eres fierro como quiera atraviezan las balas nosotros somo protegido Gobierno federal estatal local no l hagan pendejen estamo cerca por ti").

Ve stejný den, Obtilia Eugenio Manuel a její spolupracovníci pozorovali muže zjevně sledujícího kanceláře OPIM,  včetně  příjezdů a odjezdů Obtilie Eugenio Manuel. Ten muž také pořídil fotografie svým mobilním telefonem.

Navzdory opakovaným výhrůžkám a obtěžování, v dubnu 2009 vydal Mezo-Americký lidsko-právní soud příkaz k ochraně (medidas provisionales) Obtilie Eugenio Manuel, jejího manžela, dětí, dalších členů OPIM a obhájců lidských práv v Guerrero. Příkaz k ochraně dává mexickým úřadům povinnost poskytnout přiměřenou ochranu pro ty co jsou v nebezpečí. Některá ochranná opatření byla učiněna, jako mobilní telefony, ale ti za hrozbami a útoky nikdy nebyli identifikováni nebo přivedeni k odpovědnosti.

 

Urgentní apel z mezinárodního webu Amnesty International: zde

Aktuální reportáž o výhrůžkách sestře O.E. Manuel: zde

Aktuální zprávy o násilnostech páchaných mexickými vojáky na indiánských ženách (ve španělštině): zde a zde,  použijte překladač google

Reportáž z jednání mexické organizace OPIM a Amnesty International na mexickém lidsko-právním webu: zde

Informace o porušování lidských práv v Mexiku na webu kanadské AI: zde

Videoreportáž o smrti domorodých obránců lidských práv v Mexiku: zde

Videoreportáž o protiprávně uvězněném aktivistovi Raúlovi Hernandézovi: zde

Zpráva o případu znásilněné domorodé ženy Inés Fernández a dalších případech (v angličtině): zde

Videoreportáž o sitauci v lidských právech a případu Inés Fernández: zde

Archy s již odslanými podpisy: zde, zde, zde

Dodatečné informace

Jakožto zakladatelka a ředitelka OPIM,  byla Obtilia Eugenio Manuel cílem mnoha výhružek, zastrašování a pronásledování. Jeden z posledních případů zastrašování se udál 17 březnech 2009, hned po tom, co Obtilia navštívila pohřeb jiného obránce lidských práv Raula Lucase Lucia, vůdce další domorodé lidsko-právní organizace, který byly zavražděn v únoru 2009.

   Raúl Lucas Lucía a Manuel Ponce Rosas
Obtilia Eugenio Manuel obdržela tři výhružky smrti textovou zprávou na svůj mobilnímu telefon; jedna ze zpráv ji také varovala, že žádná lidsko-právní organizace ji neochrání.
V lednu 2009 byla Obtilia Eugenio Manuel několikrát sledována. V jenom z mužů rozpoznala stoupence místního politického vůdce (indiánského náčelníka), zatímco další muž opírající se o svůj automobil na ni křičel: "Myslíš si, že jsi tak statečná? Je skutečná žena? Doufejte, že Vás zavřou do vězení… pokud ne, tak Vás zabijeme."
9 dubna 2009, Mezo-americký soud pro lidská práva přijal preventivní opatření požadující, aby úřady učinily širší kroky. které by ochránily život a bezpečí Obtilie Eugenio Manuel její rodiny, dalších členů OPIM a 29 členů lidsko-právního centra v Tlachinollanu, kterým bylo také vyhrožováno. I když nějaká ochranná opatření byla realizována, státní úřady nepokročily ve vyšetřování hrozeb proti Obtilii Eugenio Manuel nebo lidsko-právního centra v Tlachinollanu.
V dubnu 2010 bude Mezo-americký soud projednávat případ Ines Fernandez, domorodé ženy znásilněné vojáky v roce 2002, jejíž případ nikdy nebyl důkladně prošetřen. Obtilia Eugenio Manuel podporovala kampaň za spravedlnost pro Inés Fernandez od začátku a může být předvolána jako svědek. Obtilia Eugenio Manuel se také otevřeně vyslovila pro požadavek konce obtěžovat a zastrašování OPIM aktivistů. A především, vedla úsilí k uskutečnění okamžitého a bezpodmínečného propuštění politického vězeně podporovaného Amnesty International, Raúla Hernándeze.


Pro více informace o nebezpečích, kterým čelí obránci lidských práv v Mexiku, sledujte zprávu Amnesty Int.: "Hnutí za spravedlnost a důstojnost. Obránci lidských práv v Mexiku", AMR 41/032/2009, https://www.amnesty.org/en/library/info/AMR41/032/2009/en

PROSÍM, PIŠTE NEPRODLENĚ ve španělském nebo svém vlastním jazyce:

 

Text dopisu v češtině:

Vážený pane ministře
Vyjadřuji obavy o bezpečí Obtilie Eugenio Manuel a dalších členů OPIM v souvislosti s nedávnou výhrůžkou smrti a sledování kanceláře OPIM v Ayutla de los Libres.

Žádám o přijetí účinných ochranných opatření pro ni a další členy OPIM ve shodě s jejich požadavky a příkazem Mezo-Amerického lidsko-právního soudu.

Žádám plnohodnotné vyšetřování výhrůžek na adresu Obtilie Eugenio Manuel a dalších členů OPIM a sledování jejich kanceláří, žádám zveřejněný zjištěných informací a přivedení pachatelů před soud.

 

Dopisy můžete zaslat na tyto adresy:

 

Minister of the Interior
Lic. Fernando Francisco Gómez-Mont
Secretaría de Gobernación, Bucareli 99, 1er. piso, Col. Juárez, Del. Cuauhtémoc,
México D.F., C.P.06600, MEXICO
Fax: +52 55 5093 3414, E-mail: secretario@segob.gob.mx 

Oslovení: Señor Secretario/Dear Minister

 

Governor of Guerrero
Lic. Zeferino Torreblanca Galindo
Gobernador del Estado de Guerrero
Palacio de Gobierno, Blvd.René Juárez Cisneros No. 62, Ciudad de los Servicios,
Chilpancingo, C.P. 39075, Guerrero, MEXICO
Fax: +52 747 471 9956, Email: gobernador@guerrero.gob.mx
Oslovení: Señor Gobernador/Dear Governor

 

Attorney General of Guerrero
Mtro. Albertico Guinto Sierra
Encargado de Despacho de la
PGJE de Guerrero,
Carretera Nacional México-Acapulco Km. 6+300 Tramo Chilpancingo-Petaquillos,
Chilpancingo 39090, Guerrero, MÉXICO
Fax: +52 747 472 2328, Correo-e.: cprocurador@pgjgro.gob.mx 

Salutation: Señor Procurador

 

Dále zašlete kopie lidsko-právní organizaci:

Centro de Derechos Humanos de la Montaña “Tlachinollan” AC.
Email: cdhm@tlachinollan.org

 

Je také možné zasílat kopie diplomatickému zastoupení Mexika ve své zemi.

Minister of the Interior
Lic. Fernando Francisco Gómez-Mont
Secretaría de Gobernación
Bucareli 99, 1er. piso,
Col. Juárez, Del. Cuauhtémoc,
México D.F., C.P.06600, MEXICO
 

Text dopisu v angličtině:

Dear Minister

I express concern for the safety of Obtilia Eugenio Manuel and other members of OPIM in the light of the recent death threat and surveillance of the OPIM office in Ayutla de los Libres;

I call You and Mexican authorities for her and other OPIM members to receive effective protection in line with their wishes and the Inter American Court of Human Rights protection order;

I call You and Mexican authorities for a full investigation into the threat against Obtilia Eugenio Manuel and other members of OPIM and the surveillance of their offices, for the findings to be made public and for the perpetrators to be brought to justice;

 
                 Thank You for Your advice in this matter

 

Dopis v angličtině pro jednotlivce k vytištění: zde - Pozor!! v dokumentu jsou tři různé adresy, na které je možné poslat dopis.

Petice v angličtině k vytištění: zde -
Pozor!! v dokumentu jsou tři různé adresy, na které je možné poslat petici.

Dokumentace připravená k vytištění a prezentaci na podpisové akci: zde

 

Zpět